چسب سیلیکونی

چسب سیلیکونی

محصولات سیلیکونی یکی از انواع معروف چسبهای صنعتی و ساختمانی است کاربردهای فروانانی دارند. از جمله آنها چسب سیلیکونی است که در صنایع مختلف کاربردهای فراوانی دارد. این مقاله نگاهی عمیق به چسب سیلیکونی دارد.

فصل اول – چسب سیلیکونی چیست؟

چسب سیلیکونی یک پلیمر همه کاره مقاوم در برابر آب است که ماده اولیه آن سیلیس است. کوارتز یکی از چندشکلی‌های سیلیس است. این فاز در فشار و دمای معمولی پایدار است. به همین دلیل سیلیس آزاد در طبیعت بیشتر به‌صورت کوارتز یافت می‌شود. کانی کوارتز از سختی بسیار بالایی برخوردار است. اصطلاح سیلیکون به گروهی از پلیمرها اطلاق می شود که دارای پیوند سیلوکسان با ترکیبات آلی هستند. تولید آنها با جداسازی سیلیکون از سیلیس آغاز می شود که به اکسید سیلیکون نیز معروف است.

خواص مثبت زیاد چسب های سیلیکونی، آنها را به انتخابی محبوب برای طیف وسیعی از کاربردها در صنایع مختلف تبدیل کرده است. آنها به عنوان یک جایگزین غیر سمی برای چسب های سمی استفاده می شوند. چسب های سیلیکونی بی اثر و همه کاره در طیف گسترده ای از صنایع به عنوان روشی ایمن برای ایمن سازی و چسباندن سطوح استفاده می شود.

خواص ویژه سیلیکون آن را به یک چسب فوق العاده مقاوم تبدیل می کند. خاصیت ارتجاعی و دیگر خواص آن در هر دمایی بدون تغییر باقی می ماند. چسب های سیلیکونی به دلیل انعطاف پذیری و ویژگی های دمایی و همچنین توانایی آنها در اتصال برای چسباندن فلزات استفاده می شود.

فصل دوم – چسب سیلیکونی چگونه ساخته می شود

ماده اصلی چسب سیلیکون سیلیس است که یک ماده معدنی رایج است که در ماسه، خاک، گرانیت و سنگ ها وجود دارد. سیلیس یک ترکیب طبیعی است که در همه جای طبیعت یافت می شود و یک چهارم پوسته زمین است. این ماده به شکل زمرد، کوارتز، خاک رس و شیشه است.

سیلیس که به دی اکسید سیلیکون (SiO2) معروف است، ترکیبی از سیلیکون و اکسیژن است. سه شکل اصلی سیلیس کوارتز، تری دیمیت و کریستوبالیت هستند که سلستیت، کیاتیت و لشاتلیریت کمتر شناخته شده هستند. سیلیس یک ماده معدنی پرکاربرد است که در بتن و ساینده های سنگ زنی یافت می شود.

چسب سیلیکونی درزگیر سیلیکونی از سیلیکون پلیمریزه ساخته می شوند. هنگامی که سیلیکون خشک نشده باشد، یک ژل یا مایع بسیار چسبنده است. نتیجه نهایی تولید چسب های سیلیکونی یک چسب مقاوم در برابر حرارت انعطاف پذیر است که می تواند در ساخت قطعات الکترونیکی، خودروسازی و ساخت و ساز استفاده شود.

فصل سوم – انواع چسب سیلیکونی

انواع مختلفی از چسب ها و درزگیرهای سیلیکونی از جمله باند سیلیکونی، ولکانیزه کننده دمای اتاق (RTV) و درزگیر لاستیکی سیلیکونی وجود دارد. مهر و موم انعطاف پذیر محکم چسب های سیلیکونی آنها را به یک راه حل بسیار محبوب برای تعداد زیادی از کاربردها تبدیل کرده است.

صرف نظر از انواع مختلف چسب های سیلیکونی، دو نوع غالب وجود دارد که دو قسمتی و تک قسمتی هستند. تفاوت این دو شکل در محل قرارگیری است که می تواند زمان خشک شدن چسب را تعیین کند.

چسب سیلیکونی با دمای بالا

چسب سیلیکونی با دمای بالا می تواند دمای بیش از 600 درجه فارنهایت یا 315 درجه سانتیگراد را تحمل کند و در برابر پیری، لرزش و ضربه مقاوم است. این یک چسب مایع است که ظاهری مانند ژل دارد. سیلیکون با دمای بالا یک سیلیکون RTV است که بسته به میزان ضخامت آن نیاز به 24 تا 48 ساعت زمان جهت سخت(سفت) شدن دارد.

چسب سیلیکونی دمای بالا

چسب سیلیکونی ولکانیزه کننده دمای اتاق (RTV)

سیلیکون RTV یک چسب ملایم است که هنگام چسباندن دو سطح، چسبندگی واشر مانند و بافت بالشتکی ایجاد می کند. به دلیل مقاومت بالا در برابر عوامل جوی و مواد شیمیایی اغلب به عنوان عایق الکتریکی استفاده می شود. سیلیکون RTV ، برخلاف سایر چسب های سیلیکونی که بیش از 24 ساعت زمان نیاز دارند، به محض قرار گرفتن در معرض هوا شروع به سفت شدن می کند. به همین دلیل در یک ظرف در بسته نگهداری می شود.

چسب لاستیک سیلیکونی

چسب لاستیک سیلیکون تمام خواص معمول چسب سیلیکون را دارد. به دلیل خاصیت ضد آب بودن آن، اغلب برای کاربردهای دریایی به عنوان وسیله ای برای آب بندی و ضد آب قایق ها استفاده می شود. چسب لاستیک سیلیکونی با گذشت زمان ترک نمی خورد و خراب نمی شود.

چسب سیلیکونی یکپارچه سیستم

سیستم های یک قسمتی نیازی به مخلوط کردن چسب و سفت کننده ندارند. آنها تمام مزایای چسب های سیلیکونی از جمله توانایی حفظ خواص کشسانی خود را در طیف وسیعی از دماها ارائه می دهند. سیستم های یک قسمتی در سختی ها و ویسکوزیته های مختلف با درجه های مشخصی که شفافیت نوری دارند موجود است. مانند سایر اشکال چسب های سیلیکونی، سرعت تاثیر به ضخامت کاربرد بستگی دارد.

چسب سیلیکونی دو قسمتی سیستم

چسب های سیلیکونی دو قسمتی دارای چسب و سفت کننده مجزا هستند. آنها مدت کوتاهی قبل از استفاده مخلوط می شوند تا چسب سیلیکون به قابلیت اثرگذاری مطلوب دست یابد. واکنش بین ماده سفت کننده و چسب بلافاصله پس از مخلوط شدن شروع می شود. فرآیند سفت شدن بر ویسکوزیته چسب تأثیر می گذارد، که تا زمانی که چسب دیگر مفید نباشد، افزایش می یابد.

چسب فلوروسیلیکون

چسب فلوروسیلیکون حاوی تری فلوئوروپروپیل است که مقاومت شیمیایی آن را در برابر حلال ها، سوخت ها، روغن ها، اسیدها و مواد قلیایی فراتر از چسب های سیلیکونی افزایش می دهد. خواص مکانیکی عالی دارد و به خوبی با هر نوع بستری پیوند می خورد. در نسخه های یک یا دو قسمتی موجود است. عمل آوری هر دو نوع فلوروسیلیکون مشابه انواع چسب سیلیکونی است. یک قسمتی ها باید در معرض هوا قرار بگیرند و دو قسمتی ها نیاز به مخلوط کردن دارند.

سفت شدن

استفاده‌های صنعتی از چسب‌های سیلیکونی، توسعه روش‌هایی را ضروری کرده است که باعث می‌شود چسب به سرعت عمل کند. چسب های سیلیکونی به دلیل خواص الاستومری عالی، دامنه دمایی زیاد، مقاومت در برابر اثرات سوختن و انقباض و تنش برشی کم به طور گسترده ای مورد استفاده قرار می گیرند. تاثیر سریع سیلیکون در کمتر از ده دقیقه اتفاق می افتد.