اسپری فوم های پلی اورتانی چیست؟ از چه مادهای ساخته شده؟ برای چه کاربردهایی مناسب است؟ انواع مختلفی از محصولات برای درزگیری وجود دارد که مهمترین آنها اسپری فوم است. این اسپریها بهدلیل ویژگیهای شیمیایی و منحصربهفردی که دارند، برای فعالیتهای درزگیری بسیار مناسب هستند.
این اسپری ساختمانی با خارجشدن از محفظه و قرارگرفتن در مجاورت هوا، حجم آن انبساط مییابد و بعداز لحظاتی چند خشک میشود. از این اسپری بهمنظور ایجاد عایق حرارتی و صوتی استفاده میکنند. در ادامه مقاله شما را با کاربرد این محصول، مزایا، معایب و نحوه استفاده از آن آشنا میکنیم.
ترکیبات اسپری فوم پلی اورتان
اسپری فوم جزء چسبهای 2 جزئی است که اتفاقا هر 2 جزء آن داخل اسپری قرار دارد. یکی از اجزای آن گاز پیشران و دیگری فوم حجیم است. وقتی اسپری را تکان میدهید و یک پاف از آن را روی سطح میزنید، 2 جزء با هم ترکیب شده و واکنش شیمیایی بین آنها موجب انبساط و پرشدن شکاف میشود.
برندهای مختلف تولیدکننده اسپری فوم های پلی اورتانی فرمولهای منحصربهفردی برای تولید این محصول دارند، به همین دلیل، مواد شیمیایی موجود در هرکدام از اسپریها متفاوت است. برخی از آنها ترکیبات سمی و برخی دیگر ضرر کمتری دارند. همچنین میزان انبساط آنها با یکدیگر متفاوت خواهد بود.
چه مزایایی باعث جایگزینی اسپری فوم های پلی اورتانی به جای درزگیرهای قدیمی شد؟
در نحوه کار با اسپری فوم، شاهد ویژگیهای مثبتی هستیم که دیدهشدن آنها توسط درزگیر ساختمان قدیمی ممکن نبود. از مزایای فوم پلی اورتان در ادامه برایتان گفتهایم.
- اسپریهای پلیاورتان از ایجاد انواع میکروب، قارچ و باکتری در محل مورد نظر پیشگیری میکنند؛
- برای جلوگیری از اتلاف گرما میتوان از این محصول استفاده کرد چون انتقال حرارت خیلی پایینی دارد؛
- دچار سایش و خوردگی نمیشود؛
- دارای خاصیت ضدآب است و در برابر عوامل محیطی مانند رطوبت دوام زیادی دارد؛
- حجم آن بعداز استفاده زیاد میشود و تمامی درزها را بهراحتی پوشش میدهد؛
- وزن سبک و طول عمر بالایی دارد؛
- یک عایق صوتی است و از انتقال صدا به داخل ساختمان جلوگیری میکند؛
- خیلی سریع خشک میشود؛
- ضدحریق است و میتواند 3 الی 4 ساعت در برابر آتش مقاومت کند و حتی مانع از گسترش آتش شود؛
- از ترکخوردن دیوار براثر چگالش ناشی از اختلاف هوای خارج و داخل ساختمان جلوگیری میکند؛
- بعداز تزریق و خشکشدن فوم، میتوانید سطح آن را سمباده بکشید تا با قسمتهای دیگر هماهنگ شود و سپس رنگ کنید.
آیا اسپری فوم های پلی اورتانی معایبی هم دارند؟
قسمت دیگری از ویژگیهای اسپریفومهای پلیاورتان در مشکلاتی خلاصه میشود که برای کاربران ایجاد میکنند. این محصولات قدرت چسبانندگی بالایی دارند و نمیتوان بعداز چسباندن و درزگیری، آنها را بهراحتی از سطح جدا کرد. این موضوع زمانی که پای بازسازی ساختمان در میان باشد، مشکلساز خواهد شد. البته برخی افراد میگویند که استفاده از روشهایی مانند حلال فوم پلییورتان، راهحل خوبی است.
همه اسپریفومها بلااستثنا دارای ترکیبات شیمیایی هستند و این یعنی اگر در حین استفاده از آن ماسک یا دستکش نداشته باشید، دچار مشکلات تنفسی و پوستی خواهید شد. جالب است بدانید که رنگ این محصول با قرارگرفتن در معرض حرارت خورشید و رطوبت باران دچار تغییر میشود و ظاهر ناخوشایندی ایجاد میکند.
چگونه از اسپری فوم های پلی اورتانی استفاده کنیم؟
طریقه استفاده از اسپریفوم بسیار ساده است؛ اما باید یک سری شاخصها ازجمله شرایط جوی، انواع مختلف بستر و دما را مد نظر قرار دهید تا درزگیری بهطور صحیح و با سرعت بالایی انجام شود.
آماده سازی سطوح برای درزگیری
سطح مورد نظر شما باید تمیز و عاری از هرگونه آلودگی باشد. سطح کثیف، قدرت چسبانندگی فوم را کاهش داده و کیفیت کار را در حین درزگیری از بین میبرد.
آماده سازی اسپری برای درزگیری
اسپریها در 2 مدل شلنگی و گانخور تولید میشوند. بنابراین، باید ابتدا مشخص کنید که کدامیک مناسب شماست؟ مدل شلنگی چگالی بالاتری دارد و میتواند برای درزگیری، آببندی و عایق کاری صوتی و حرارتی استفاده شود. اما مدل گانخور، اغلب کاربری صنعتی و ساختمانی دارد.
تزریق فوم با استفاده شلنگ بسیار ساده است. اگر از مدل شلنگی استفاده میکنید، ابتدا اسپری را تکان داده و شلنگ را برای تزریق فوم استفاده کنید. اگر از مدل گانخور استفاده میکنید، اسپری را تکان داده و گان را به آن وصل کنید.
انجام فرایند اسپری
در این مرحله تا 30درصد از سطح مورد نظر را از فوم پر کنید و بههیچعنوان به فوم نرم دست نزنید؛ اجازه دهید بهطور کامل خشک شود. برای درزگیری اسپری را برعکس بگیرید. این ترفند نتیجه بهتری برایتان رقم میزند.
پایان فرایند درزگیری
بعداز خشکشدن اسپری در سطح مورد نظر، میتوانید با استفاده از یک کاتر ناهمواریها را جدا کرده و روی سطح را سمباده بکشید. اگر دوست داشتید میتوانید با رنگزدن این درزگیر، آن را با در، دیوار یا سطوح اطراف شکاف هماهنگ کنید.
اسپری فوم های پلی اورتانی در چه موقعیت هایی کاربرد دارند؟
از اصلیترین کاربردهای این اسپری میتوان به مونتاژ در و پنجره اشاره کرد؛ گرچه کاربرد این محصول فقط به این مورد خلاصه نمیشود. عایقکاری تاسیسات برق، لولههای آب گرم و سرد، چسباندن کاشیهای سقف و دیوار، ساختمانهای بتنی، عایقکاری سقفهای صنعتی، سردخانهها، کارخانههای یخسازی، عرشه کشتیها و قایقهای تفریحی و عایقبندی انبارهای مواد غذایی همه نیازمند اسپریفوم پلیاورتان هستند.
اسپری فوم های پلی اورتانی را در دمای مناسبی نگهداری کنید!
همانطور که اشاره کردیم، این اسپری از مواد پلیاورتان و گازهای پیشران ساخته شده است. میزان جنبش گازهای پیشران به درجه دما وابستگی زیادی دارد. اگر قوطی اسپری در حین تزریق برای درزگیری گرم باشد، حرکت مولکولهای گاز پیشران افزایش مییابد و فشار بیشتری روی مواد اعمال میکند. این موضوع باعث میشود که تزریق با شدت بیشتری صورت بگیرد.
اگر فوم در حین درزگیری سرد باشد، حرکت مولکولهای گاز پیشران کمتر شده و در تزریق بهینه آن خلل ایجاد میشود. بنابراین، قوطی اسپری را حتما در دمای 5 الی 35درجه سانتیگراد نگهداری کنید و چنانچه قصد استفاده از آن را دارید، 12 ساعت قبل آن را در دمای اتاقتان قرار دهید.
جمعبندی
اسپری فوم های پلی اورتانی از محصولات مهمی هستند که با زندگی بشر امروز عجین شدهاند. این فومها با توجه به تغییر در فرمولاسیون خود، میتوانند سخت تا منعطف باشند و در کاربردهای متعدد مورد استفاده قرار بگیرند.
یکی از مهمترین کاربردهای اسپریفومهای پلیاورتانی در درزگیری حفرهها و شکافهای بین سطوح است. در حقیقت، ویژگیهایی مانند استحکام و دوام بالا، قابلیت انعطافپذیری، عایق حرارتی و صوتی و قابلیت رنگپذیری باعث این کاربرد در آنها شده است.