ماستیک چیست

ماستیک چیست


ماستیک چیست و کجا استفاده می شود؟ اهمیت ماستیک از این جهت است که کاربرد آن در مورد مصالح مورد استفاده در معماری ساختمان است. ماستیک نوعی ماده پرکننده است که در کنار مواد مختلف مانند بتن، چوب، فلز و شیشه به محکم و غیر قابل نفوذ بودن اتصالات کمک می کند. در این مقاله به این سوال پاسخ خواهیم داد که ماستیک چیست و چگونه استحکام سازه را با تمام جزئیات افزایش می دهد.

ماستیک چیست؟

ماستیک یک ماده پرکننده ای است که برای پرکردن فاصله  و شکاف های بین قطعات و مصالح استفاده می شود تا از ورود مایعات، هوا و آفات جلوگیری کند. ماستیک در ساخت و ساز به عنوان چسب و درزگیر کاربرد دارد. همچنین این پرکننده می توانند ترک های سطوحی مانند بتن، فایبرگلاس و سایر مصالح ساختمانی سخت را پر کنند. از طرفی چون در برابر آب، گرما و نور مقاوم است می توان از آن در فضای باز استفاده کرد.

ویژگی اصلی آن این است که پس از خشک شدن، به صورت یک لایه مقاوم  روی سطوح میماند و برای اتصالات دائم یا موقت در صنایع مختلف به کار می‌رود. همچنین انعطاف پذیری، مقاومت در برابر دماهای مختلف، و مقاومت در برابر رطوبت و شرایط جوی از دیگر قابلیتهای آن است.

انواع ماستیک

ماستیک ها انواع مختلفی دارند که هر کدام در زمینه ای استفاده شده و مزایا و معایب مختلفی دارند. انتخاب ماستیک مناسب میتواند راهکاری برای بهبود عملکرد نهایی باشد. در ادامه به تعدادی از انواع ماستیک اشاره میشود.

1. ماستیک های پلی اورتان

شاید هنگامی که گفته میشود ماستیک چیست، اولین ماستیک معروفی که به ذهن بیاید ماستیک پلی اورتان باشد. این ماستیک تک جزئی جامد تقریباً به هر چیزی می چسبد و مبتنی بر پلی اورتان است. ماستیک پلی اورتان اتصالات با دوام بالا ایجاد می کند تا از مخلوط شدن مایعات و سایر مواد با یکدیگر جلوگیری کند. همچنین در برابر سایش مقاوم است.

2. ماستیک های اکریلیک

ماستیک اکریلیک دوستدار طبیعت است و می توان آن را رنگ کرد. با این حال توصیه میشود در مناطقی که در معرض آب هستند ا زآنها استفاده نشود. ماستیک های اکریلیک چندان انعطاف پذیر نیستند و هرگونه حرکتی در آنها می تواند به مرور زمان باعث ایجاد ترک شود.

3. ماستیک قیر

ماستیک قیر ماستیک تک جزئی و الاستیک حاوی حلال های پایه قیر است. از این ماستیک در پرکردن درزها در ساخت و ساز، آب بندی، اتصال استفاده می شود. از ویژگیهای ماستیک قیر این است که می توان آن را روی سطوح مرطوب استفاده و رنگ کرد.

4. ماستیک های سیلیکونی

ماستیک سیلیکونی خاصیت ارتجاعی خود را برای مدت طولانی حفظ می کند و در برابر آب نیز بسیار مقاوم است. این نوع ماستیک کمتر از سایر درزگیرها جمع می شود و تقریباً به هر ماده ای می چسبند. کپک زدن، زنگ زدگی یا دمیدن مایع و هوا در ماستیک های سیلیکونی دیده نمی شود.

5. ماستیک های پلی سولفید

ماستیک پلی سولفید نسبت به سایر ماستیک ها حاوی ترکیبات آلی فرار بیشتری است. ماستیک های پلی سولفیدی معمولا رنگ را به خوبی جذب نمی کنند ولی می توان در زیر آب  از آنها استفاده کرد.  به دلیل مقاومت شیمیایی در بسیاری از مناطق با شرایط مختلف جوی قابل استفاده است. برخی از پرکننده های ماستیک پلی سولفید می توانند تا 20 سال عمر کنند.

6. ماستیک هیبرید

ماستیک های هیبریدی بهترین کیفیت پلی اورتان و سیلیکون را ترکیب می کنند. ویژگی ممتاز این ماستیک ها این است که بی بو و دوستدار طبیعت است. چسبندگی مصالح ساختمانی سنگین را بدون نیاز به تثبیت فراهم می کند و میتوان از آن مانند پلی سولفید در زیر آب استفاده کرد.

ماستیک کجا استفاده می شود؟

ماستیک ها با تنوعی که دارند، کاربردهای زیادی هم در صنایع مختلف بخصوص صنایع ساختمانی دارند. در ادامه به صورت تیتروار به بخشی از موارد مورد استفاده ماستیک ها اشاره میشود.

  • استفاده در شکاف و درزهای در و پنجره به دلیل مقاومت در برابر آب و هوا
  • اتصالات و انبساط بتن
  • اتصالات کارخانه ای، فرودگاهی و بندری
  • ایجاد اتصالات بین قطعات چوب
  • پر کردن و پوشاندن ترک های دیوارها و روسازی های بتنی
  • گوشه ها و لبه ها و درزهای حمام ها، وان حمام و سینک
  • جلوگیری از عبور حشرات و حیوانات موذی با پوشاندن درزها
  • چسباندن پنل تخته سه لا، کاشی های سقف، دیوار و کف
  • محیط های دمای بالا و دمای پایین